УСПІХ В ОБРАНІЙ ПРОФЕСІЇ
від Приватної Біржі праці Рівного

Понеділок, 29.04.2024, 02:43 Раді Вам Гость | RSS

Контакти: (098) 052-61-81, вул. Л. Лісовської, 5, Рівне
Графік роботи: Пн-Пт 09:00-18:00, Сб, Нд - вихідні

Головна | Трудові відносини на підприємстві - Форум | Реєстрація | Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: GURU  
Форум » Социальные консультации » Консультация специалиста по трудовому праву » Трудові відносини на підприємстві (Колективний договір)
Трудові відносини на підприємстві
GURUДата: Вівторок, 20.07.2010, 17:39 | Сообщение # 1
Бакалавр
Группа: Администраторы
Сообщений: 67
Статус: Offline
Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і є юридичними особами.

Колективний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом з однієї сторони і однією або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів - представниками трудящих, обраними уповноваженими трудовим колективом.

Довідка:
Де можна прочитати про колдоговір
1. Закон України "Про колективні договори і угоди" від 1 липня 1993 р. №3356-ХII.
2. Кодекс законів про працю, глава II "Колективний договір".
3. "Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів", затверджено постановою КМУ №225 від 05.04.94 р.
4. Ю. Iванов. "Колективний договір на підприємстві". "Податки та бухгалтерський облік" №5-7/97 р.
5. Н. Хавронюк. "Как составить и заключить коллективный договор". "Бизнес" №6-7/97 г.
6. Добірка "Колективні договори". "Баланс" №2/98 р.
7. Л. Броуман. "КД: не пренебрегайте". "Деловая неделя" №№8, 11/98 г.
8. Л. Броуман. "У многих еще и колдоговора нет, а мы уже - о приложении к нему". "Деловая неделя" №12/98 г.

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:
зміни в організації виробництва і праці;
забезпечення продуктивної зайнятості;
нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.);
встановлення гарантій, компенсацій, пільг;
участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом);
режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;
умов і охорони праці;
забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників, гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких органів трудящих;
умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці.

Колективні договори реєструються місцевими органами державної виконавчої влади; строк реєстрації - два тижні.
За відсутність на підприємстві колдоговору фінансові санкції прямо не передбачені; за ухилення ж від участі в переговорах на осіб, які представляють власника або уповноважений ним орган чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, може бути накладений штраф у розмірі до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідка:
Не забудьте в колективному договорі записати пункт про право підприємства надавати позики своїм працівникам.
У цьому випадку бухгалтер буде застрахований від провокаційних запитань контролюючих органів на зразок: навіщо видали позику? чому таку велику і на такий тривалий термін?

Покажіть перевіряючим колективний договір, у якому це передбачено, і прочитайте ст.18 Закону "Про колективні договори і угоди" про відповідальність, яку ви будете нести у разі невиконання умов цього договору.

Коли колективний договір на підприємстві не укладено, власник або уповноважений ним орган згідно зі ст.15 Закону України "Про оплату праці" зобов'язаний погодити питання оплати праці з профспілковим органом, що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво органом. Проте слід звернути увагу на той факт, що Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" визначено, що до складу валових витрат відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, а також за договорами цивільно-правового характеру. Форми і системи оплати праці встановлюються підприємствами саме у колективному договорі або ж у Положенні про систему оплати праці, яке є додатком до колдоговору (ст.15 Закон "Про оплату праці"). Аналогічно, якщо в договорі не зазначено про те, що підприємство може надавати додаткові відпустки працівникам з ненормованим робочим днем тощо, то віднесення відповідної частини відпускних буде вважатись податковим інспектором заниженням прибутку.


 
dp120886lvpДата: П`ятниця, 10.02.2017, 16:27 | Сообщение # 2
Ученик
Группа: Пользователи
Сообщений: 4
Статус: Offline
название
 
Форум » Социальные консультации » Консультация специалиста по трудовому праву » Трудові відносини на підприємстві (Колективний договір)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Все права защищены. ГУРУ, Агентство найма © 2024